Vzdělávací středisko

+420 381 407 420  info@vzdelavacistredisko.cz

Příklady zrealizovaných aktivit

13. 2. 2018

Roman Vaněk a Jaroslav Zahálka

Střední škola obchodu, služeb a řemesel Tábor

Roman Vaněk je popularizátor oboru gastronomie, autor kuchařek a tvůrce internetových pořadů o gastronomii a zakladatel Pražského kulinářského institutu. Jeho autorský internetový pořad Peklo na talíři byl oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a v roce 2013 získal nejvyšší ocenění Křišťálové Lupy ve dvou kategoriích (zájmové weby a projekt roku).
Jaroslav Zahálka je šéfkuchařem pražské restaurace Mánes a bývalým mnoholetým členem elitního klubu světových šéfkuchařů „Chef de chefs“.


20. 2. 2018

MgA. Šárka Kašparová

SOŠ a SOU Milevsko

Šárka Kašparová absolventka filmové školy v Písku, fotografka a organizátorka dívčí expedice po Jižní Americe. Tato expedice projela celkem 13007 km napříč Komumbií, Ekvádorem, Peru a Bolívií v autíčcích „tuktuk“ v plně ženském obsazení. Cílem expedice bylo natočit šestidílný seriál a film.


16. 2. 2018

Inspiruj se úspěšnými: Beseda s Ing. Radkem Coufalem a Ing. Lenkou Hořejší

Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola Tábor

Ing. Petr Coufal
Vystudoval gymnázium v Jihlavě, poté Českou zemědělskou univerzitu, Provozně ekonomickou fakultu v Praze. Během studia studoval v Lisabonu v rámci programu ERASMUS. Jako vysokoškolák byl také na pracovním pobytu v USA – World Travel USA a pracoval 3 měsíce pro společnost McDonald. Již během posledního ročníku na VŠ začal pracovat jako ekonomický náměstek ve společnosti AGROPODNIK, akciová společnost, Jihlava, zabývající se produkcí bionafty. V této pozici pro slovenskou finanční skupinu SLAVIA CAPITAL pracoval 6 let. Následně se věnoval obnovitelným zdrojům energie pro španělskou společnost OPDE. Poté nastoupil do společnosti Zemědělské zásobování a nákup v Jihlavě, a.s., člena české potravinářské skupiny INTERLACTO, a to na pozici ekonomického náměstka, zodpovídal za vedení zemědělské divize. V současné době pracuje jako ředitel ve společnosti SPV Pelhřimov, a.s., člena koncernu AGROFERT. Od jara 2017 je pověřený vedením celého segmentu PRASE, kde jsou sdruženy všechny chovy prasat v rámci celého koncernu AGROFERT.Ing. Lenka Hořejší
Pochází z Opařan a navštěvovala táborskou obchodní akademii. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze, kde ukončila magisterský stupeň zaměřený na evropskou agrární diplomacii s vyznamenáním. Během studia se v rámci programu Erasmus dostala na 6 měsíců do Nizozemí, kde se věnovala převážně marketingu potravinových výrobků. Většinu své profesní dráhy se soustředí na export potravin. Dva roky se věnovala exportu drůbežího masa a po úspěšném výběrovém řízení na global management trainee se dostala do společnosti Anheuser-Bush InBev, která v tu dobu vlastnila pivovar Staropramen. V rámci společnosti Staropramen prošla několik pozic v obchodním oddělení pro český trh. Od roku 2011 se však soustředila výhradně export a exportní marketing a to nejen značky Staropramen, ale i jiných značek z portfolia celé skupiny Molson Coors. V roce 2016 byla vyslána na pracovní pobyt do Švédska, kde spolupracovala s dalším pivním velikánem společností Carlsberg. V současnosti vede exportní oddělení společnosti Karlovarské minerální vody a rozvíjí vývoz značek Mattoni a Magnesia. Lenka se ve volném čase věnuje dynamické střelbě dle pravidel IPSC a reprezentuje Českou republiku na závodech nejvyšší úrovně jak v Evropě, tak ve světě. V současnosti drží evropské prvenství v kategorii žen.


16. 3. 2017

Yamazaki Mazak Central Europe s.r.o, Technology Center Czech Republic
Jažlovice – Říčany

Odborná exkurze pro žáky VOŠ, SŠ, COP

Společnost zabývající se výrobou obráběcích strojů, multifunkčních center, CNC soustružnických center, obráběcích center a laserových strojů, jejich automatizace, vývoj pokročilých obráběcích strojů.
Exkurze „showroomu“ s vystavenými obráběcími stroji, modelové situace obsluhy CNC strojů.


19. 4. 2017

Exkurze/Workshop Primagra a.s. – Milín

Pro žáky Střední zemědělské školy Tábor

Společnost se zabývá širokým spektrem činností z oblasti zemědělství i mimo něj – především nákup a prodej obilovin, luskovin, olejnin, osiv; výrobu a prodej krmných směsí, rostlinných olejů a metylesterů. Nabídku doplňují hnojiva, osiva, agrochemikálie, prodej hospodářských potřeb a odborné poradenství v oblasti aplikace hnojiv a agrochemikálií.
Úvodní přednáška o společnosti, návštěva jednoho z nejmoderněji vybaveného kravína v ČR.


20. 4. 2017

Hotel Nautilus**** a restaurace Goldie Tábor

Banket s Mgr. Naděždou Labanovou a Martinem Svatkem

Pro žáky oborů Hotelnictví a Společného stravování SŠ Obchodu, Služeb a řemesel

Mgr. Naděžda Labanová je dlouholetá spolupracovnice Ladislava Špačka, představuje alternativní pohled na etiketu a komunikaci. Především se zaměřuje na etiketu pro ženy. Za tímto účelem pořádá semináře, z nichž nejvýznamnějším je tematický kurz Snídaně s N. Vedle toho se věnuje etiketě pro děti, stylingu a dalším společenským tématům.
Martin Svatek je šéfkuchařem renomované restaurace Goldie v táborském hotelu Nautilus. Ta pro rok 2013 získala 6. místo v kategorii TOP 10 Jídlo v celostátním hodnocení v Maurerově výběru Grand Restaurant. Už několik let je členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, s nímž si přivezl medaile z kuchařské olympiády IKA v Erfurtu, soutěže FHA Culinary Challenge v Singapuru či NRA Culinary Show v Chicagu. Vařil s národním týmem i v sídle OSN v New Yorku.


26. 4. 2017

Vinařství u Kapličky

Pro žáky gastro oborů SŠ Obchodu, Služeb a řemesel.

Rodinné Vinařství U Kapličky je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Komentovaná prohlídka vinice, přednáška se someliérem o pěstování a zpracování vinné révy.


21. 4. 2017

Exkurze Škoda auto a.s., Mladá Boleslav

Prohlídka ŠKODA Muzea, depozitáře, výrobních provozů a VŠ na Karmeli a fleetového centra

Pro žáky SOŠ a SOU Písek



27. 4. 2017

Exkurze SPV Pelhřimov, a.s., Plevnice

Pro žáky Střední zemědělské školy Tábor

Společnost se zabývá velkochovem prasat od narození až po výkrm do porážkové hmotnosti. Tuto činnost společnost provozuje v reprodukčních farmách prasnic v Plevnici. Mezi další činnosti patří provoz bioplynové stanice.


14. 9. 2018

Exkurze Zemědělské družstvo Opařany

XIX. ročník Výstavy plemenného skotu “OPAŘANY 2017”, Stádlec

Pro žáky Střední zemědělské školy Tábor

Předmět činnosti družstva: zemědělská a lesní výroba, výroba zemědělských a potravinářských výrobků z vlastní produkce, jejich prodej. Exkurze, přednáška o fungování družstva, návštěva mezinárodní výstavy skotu.


18. 10. 2017

Workshop Jihočeský chovatel – Inseminační stanice býků, Homole u Českých Budějovic

Pro žáky Střední zemědělské školy Tábor

Hlavním předmětem činnosti je šlechtění simentálského, holštýnského a masného skotu, včetně výroby a prodeje inseminačních dávek.
Přednáška o problematice a trendech v rozmnožování skotu v rámci velkochovů, prohlídka plemenných býků, prohlídka inseminační stanice včetně laboratoří, proces odběru vzorků, laboratorní rozbor.


31. 10. 2017

Bar High s.r.o. Nehvizdy u Prahy

Barmanský a baristický workshop pod vedení Bc. Romana Janouška

Pro žáky SŠ Obchodu, služeb a řemesel

Bar HIGH je vzdělávací institut pro uchazeče o povolání barmana a baristy s vlastním nadstandardně vybaveným školícím centrem.


14. 11. 2017

Exkurze Agrostroj Pelhřimov, a. s.

Pro žáky SOŠ a SOU Milevsko

Společnost je jedním z největších výrobců zemědělských strojů nejen v České republice, ale i v Evropě. Úvodní přednáška o společnosti, prohlídka provozu – svařovna, lakovna, oddělení kvality.


14. 11. 2017

Exkurze ZETOR TRACTORS a.s., Líšnice u Brna

Pro žáky SOŠ a SOU Milevsko

Expozice – Zetor Gallery je netradiční „muzeum“, ve kterém výrobce zemědělské techniky představuje nejen pohled do historie traktorů Zetor, ale i přehlídku techniky moderní.


7. 11. 2017

Exkurze Dobrovická muzea – Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství

Pro žáky Střední zemědělské školy Tábor

Expozice – Historie výroby cukru v českých zemích, vývoj pěstování cukrové řepy, prohlídka cukrovarské laboratoře, prohlídka technologických celků a strojního zařízení. Představení tradice českého lihovarnictví, typy lihovarů od ovocných palíren až po průmyslové lihovary. Popis jednotlivých vývojových fází výroby lihu a výrobních postupů.


16. 11. 2017

Cukrářský workshop s Blankou Lenghartovou

Pro žáky SŠ, Obchodu, Služeb a řemesel Tábor

Renomovaná firma Sladké od Blanky je rodinným zakázkovým cukrářstvím ve Zhoři u Tábora v regionu Jihočeského kraje. Specializuje se na výrobu originálních svatebních a slavnostních dortů a sladkého cateringu na svatby, rauty, firemní akce. Rovněž se věnuje výrobě dárkových trvanlivých sušenek. Majitelka firmy klade velký zřetel na kvalitu a čerstvost používaných surovin.


5. 12. 2017

Exkurze TPCA – Toyota Peugeot Citroën Automobile Kolín

Pro žáky VOŠ SŠ, COP

Automobilka TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) je společným podnikem japonské firmy Toyota Motor Corporation (TMC) a francouzské PSA Groupe


29. 1. 2018

Kostelecké uzeniny a.s., provoz v Plané nad Lužnicí

Exkurze provozu, zpravování masných výrobků, porážka s výkladem odborníků

Pro žáky Střední zemědělské školy Tábor

Automobilka TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) je společným podnikem japonské firmy Toyota Motor Corporation (TMC) a francouzské PSA Groupe


13. 3. 2018

Workshop s Pavlem Minářem – příprava SUSHI

Pro žáky SŠ Obchodu, služeb a řemesel

Pavel Minář, dvojnásobný mistr České republiky a člen Asociace kuchařů a cukrářů ČR, vede vyhlášenou restauraci v hotelu Panská v Bechyni. Kromě mistra České republiky je restaurace výjimečná také svým konceptem, kterým je protiváha dnešní uspěchané doby – tzv. slow food. Slow food klade důraz na tradiční receptury, lokální suroviny a dodavatele a především na dostatek času pro to si chuťový zážitek správně vychutnat. V roce 2018 byl Pavel Minář reprezentantem národního týmu, na mezinárodní kulinářské soutěži v Singapuru, kde tým obsadil první místo.


17. 3. 2018

Workshop se someliérem Kamilem Prokešem

„Someliérský minikurz“

Pro žáky SŠ Obchodu, služeb a řemesel

Ing. Kamil Prokeš, Ph.D., lektor Vinařské akademie ve Valticích, Národním vinařském centru a Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity.


27. 3. 2018

Workshop jarní vazba květin a přírodních materiálů s Hanou Kardovou

Pro žákyně Střední zemědělské školy Tábor


26. 4. 2018

Tesařský Workshop SPŠ Volyně

Pro žáky SOŠ a SOU Písek